Tiden på hesteryg og samværet med dyrene er uvurderligt for Mathilde.

Lille sommerfugl på en mission

Mathilde Høj er en 18-årig pige med en kompleks indre verden. Hun er intelligent, kreativ og ambitiøs, men hun kæmper også med obsessive-compulsive disorder (OCD) og angst, som ofte styrer hendes daglige liv. OCD og angst er to lidelser, der kan påvirke Mathildes evne til at udføre dagligdags opgaver og interagere med andre mennesker. På trods af dette har Mathilde en stærk vilje til at overvinde disse udfordringer og skabe en lys fremtid for sig selv.

Angsten som følgesvend

Som Mathilde står i døråbningen hjemme hos hende selv og tager imod os, ligner hun en helt almindelig 18-årig pige, men Mathilde bærer på en historie og en lidelse som ikke er synlig for omverdenen.

Mathildes barndom har ikke altid været en af de nemme. Hun fik konstateret angst i 5. årgang, men det var ikke første gang, der havde været tegn. Før det havde hun flere gange oplevet, hvad hun i dag ved er angstanfald.

Det gjorde, at Mathilde og hendes familie måtte ændre nogle ting i deres dagligdag. Hun siger selv: “Min mor sagde sit job op, og blev næsten min sygeplejerske”.

De store forandringer for Mathilde og hendes nære har også medført dårlig samvittighed, da Mathilde godt ved, at familien har måtte vende op og ned på deres hverdag for at kunne tilgodese hende.

Mathilde Høj er meget mere end øjet kan se.

Mathilde fik særaftaler, så hun kunne blive hjemme fra skolen noget af tiden, så det ikke blev for meget. Det hjalp, men gjorde desværre også, at hun langsomt blev sat af ift. det sociale. Folk fra hendes daværende klasse (blandt andet hendes nuværende kæreste) siger, at klassen igennem årene lidt havde glemt, at hun var en del af årgangen.

Mathilde har gennem hele sin folkeskoletid været tilknyttet sin årgang, og deltog med til sin klasses til deres sidste skoledag i 9. klasse. Mathilde har endnu selv ikke afsluttet en 9. klasse og har prøvet kræfter med at gennemføre en FGU i Kolding. FGU er et skoletilbud til unge i alderen 17-25 år, som har vanskeligt ved at komme igennem skolesystemet på traditionel vis. Målet er, at eleverne kan blive parate til gymnasiet, erhvervsskole osv. Desværre måtte Mathilde afslutte sit forløb, da angsten fik greb i hende.

Mathilde går dog ikke bare hjemme hele dagen, da hun går meget op i dyr og elsker heste. Hun er staldpige, og vil gerne have et job ved Blue Horse i den kommende fremtid. Arbejdet med heste giver stor værdi i Mathildes liv. Men ikke kun dyrene, der har hjulpet Mathilde. Som nævnt før siger hun også selv at hendes mor, og resten af familien, har haft stor betydning. De har altid været der for hende og hjulpet hende, når hun har haft det svært.

Også hendes kæreste, Theodor, har haft stor betydning for hendes trivsel og udvikling de sidste 2 år. At der er mennesker omkring hende, der kun vil hende det godt og vil hjælpe hende så meget som de kan, betyder alverden for hende.

Theodor og Mathilde nyder hinandens selskab i medgang og modgang.

Når angsten og OCD’en tager over

Flere og flere danskere i samfundet bliver diagnosticeret med angst og OCD. Men hvad er angst egentlig? Angst er en naturlig følelse ligesom vrede, jalousi, glæde og andre følelser. Men for nogle løber angsten løbsk og udvikler sig til en sygdom. Angsten kan opstå i situationer, hvor man kan føle sig presset eller truet. Angst sikrer, at man reagerer hurtigt og instinktivt. At man flygter eller forsvare sig i forskellige situationer.

Angst er en ting, som stammer helt tilbage fra urmennesket. Dengang handlede det om at flygte, når man blev angrebet af et vildt dyr eller en anden stamme. Som Mathilde selv forklarer, hænger OCD’en tit sammen med angsten. Hos Mathilde betyder det, at hun skal gøre nogle ting mange gange. For eksempel når hun skal slukke lyset, kan hun finde på at trykke på kontakten gentagende gange. Det er ikke, fordi hun skal gøre det et bestemt antal gange, men hun gør det til hun er tilfreds. Hvis ikke kan Mathildes OCD fortælle hende, at der vil ske noget slemt. Dette kaldes en tvangshandling.

Når man har OCD, ved man godt, at handlingerne er overdrevne og ikke giver mening. Men når man udfører tvangshandlingerne, kan det give en midlertidig følelse af lettelse og ro, som er meget svær at modstå.

Kampen for accept og aftabuisering

Mathilde har gennem årene lært at navigere i sin hverdag med OCD og angst, men det er en konstant kamp, der kræver stor styrke og mod. Hun står over for en indre kamp, hvor hendes tanker og bekymringer kan føles overvældende og ude af kontrol. Det kan være svært for hende at kommunikere og udtrykke de komplekse tanker og følelser, der følger med lidelserne, hvilket kan føre til en følelse af isolation.

Selvom det kan være frustrerende at føle sig alene i sin kamp, har Mathilde lært at finde styrke i sig selv og har udviklet en bemærkelsesværdig evne til at håndtere sin OCD og angst. Theodor, hendes kæreste hjælper hende også på daglig basis og har en stor forståelse over for hendes diagnoser.

Mathilde har oplevet tilbagefald og svære perioder, hvor OCD og angst har taget overhånd, men hun nægter at lade sig definere af sine lidelser. Hendes kamp har gjort hende til en inspirerende skikkelse for andre, der kæmper med lignende udfordringer. Hun er åben omkring sine erfaringer og deler sin historie for at skabe større forståelse og accept for mennesker med OCD og angst.

Mathildes rejse har lært hende at omfavne sin egen styrke og værdsætte de små sejre i hverdagen. Hun har udviklet en dyb empati for andre, der oplever mentale sundhedsudfordringer, og hun er altid parat til at tilbyde støtte og lytte til dem, der har brug for det. Mathilde er fast besluttet på at bryde tabuer og nedbryde stigmatiseringen omkring OCD og angst, og hun stræber efter at skabe et mere forstående og inkluderende samfund for alle.

Nu hvor Mathilde har fået kørekort, har det været en kæmpe sejr fra hendes side. Det kreerer nye muligheder for hende, som hun i fremtiden kunne bruge, men lige nu er planen, at hun godt kunne tænke sig at få en assistentuddannelse og så derefter få en masteruddannelse. Hver gang hun er til jobsamtale og ikke får jobbet, tager hun det ikke som et nederlag, men som en oplevelse, som hun kan komme videre fra; jobsamtaler skal der nok komme flere af.

Sommerfuglen er et universelt symbol for sjælen og psyken – skrøbelig men stærk.

De resterende

Mathilde var i 2023 med til at skrive antologien, ‘De resterende.’

Bogen er udgivet af Ungdomsbureauet og er skrevet af 15 unge, som hver har kondenseret hele deres livshistorie med sindslidelser og selvskade ned på 5 stykker papir. Titlen, som har en provokerende karakter, er relateret til en betegnelse som politikere har anvendt i forbindelse med beskrivelse af unge uden uddannelse og arbejde. Redaktør på projektet Markus Kleinbeck anbefaler, at vi i stedet omtaler gruppen som de nødvendige, da de i høj grad kan bidrage til, at vi som samfund må kigge indad og overveje, hvordan vi kan rumme flere unge, som ikke passer ind i den gængse ramme.    

Mathilde fortæller i sit bidrag “Som en vare på et kassebånd” om, hvordan hun har haft det gennem skoleårene, og hvordan hun følte, at hun ikke ‘passede’ ind i den klasse, hun var kommet i.

I bogen skriver hun også om, at det føles som at være en vare på et kassebånd, hun siger “der bare er kørt fra den ene kasseekspedient til den anden.”Men Mathilde har en vigtig historie at fortælle – nemlig sin egen, som hun håber kan bidrage til at skabe åbenhed og et mere nuanceret billede af unge med angst og depression. Mathilde siger også, at skriveprocessen har hjulpet hende og på flere måder har haft en terapeutisk funktion at skulle genskabe sit forløb fra tidlig barndom til i dag.

Hun fortæller, at skriveprocessen ikke var nem, da den bragte nogle svære minder frem. Men hun fik den skrevet, og den er blevet en utrolig god bog med mange forskellige svære livshistorier, som kan lære os meget.

I bogen fortæller Mathilde, at det faktisk var til en fest med sin folkeskoleklasse, som hun egentlig ikke kom så godt ud af med, at hun mødte sin nuværende kæreste, Theodor.

Heste som terapi – et uvurderligt frirum

Mathilde har fundet sit indre kald, og det er også den måde, som hun kommer på andre tanker og kan lede tankerne væk fra sin angst, nemlig heste.

Heste har en dokumenteret effekt, som hjælper personer, der har visse psykiske lidelser med at komme af med dem eller lindre den indre uro. For eksempel kan det være angstfremkaldende at sidde i et sterilt lokale og have en kunstig samtale, hvor man kan føle det som et forhør med spørgsmål. I stedet kan man gå en tur med hesten og have en samtale imens, som føles meget mere naturlig og befriende.

Hestene tilbyder et tillidsfuldt rum og et nærvær, som er helt unikt. Den betingelsesløse accept man møder hos hestene, kan være vanskelig at finde hos mennesker.
Hestene kan give have en anledning til at stå op om morgenen, fordi de har en, som er afhængig af dem, nemlig hesten. “Hesten har virkelig hjulpet mig meget! Det er dem, der har rykket mig ud de dage, hvor jeg ikke har kunnet komme op af sengen” fortæller Mathilde. For Mathilde har dyrene generelt en stor betydning for hendes daglige trivsel.

Heste tilbyder et tillidsfuldt rum og et nærvær, som er helt unikt.

Blå bog

Juni 2023  |  Egtved Skolens 8. årgang  |  Skrevet af Johan Lund Thomsen, Naja Skov Ibsen,
Kristian Styrbæk Germansen, Peter Fabricius Hjort og Simone Bang

Fun Facts

  • I græsk mytologi er sommerfuglen symbolet for sjælen og psyken. De fleste kender da også talemåden ”at have sommerfugle i maven” som udtryk for at være spændt og nervøs. Forvandlingen fra larve over puppe til sommerfugl er for andre symbol på liv, død og opstandelse. Jeg har hørt, at nogle sommerfugle flyver langt sydpå for vinteren for at sikre artens overlevelse. Man tror ikke, at de kan klare flyveturen, fordi de er så følsomme og skrøbelige. Men alligevel kan de flyve mange tusinde kilometer. Det er da ret utroligt.
  • Kilde: https://psykolog-loneskov.dk/sommerfuglen/

Del denne nyhed

Efterskolelivet – ikke sådan lige til at erstatte

Her i 2023 snakker reformkommissionen om, at alle 10. klasser skal lukkes, og erstattes med 2-årig praktisk uddannelse kaldt “Højere Praktisk Eksamen” eller “HPX”. Dette kommer til at have stor betydning for de mange efterskoler rundt omkring i Danmark, som lever af, at mange unge vælger et tiende skoleår inden de fortsætter på en ungdomsuddannelse.

Læs hele artiklen ved at hente Egtved App’en.

Læs mere »