Egtved Skolens Verdensmålsråd laver biolæder i Spinderihallerne i Vejle

Efter en succesfuld dag med læring, sjov og forskning er Egtved Skolens Verdensmålsråd færdig og glædeligt på vej hjem, med deres eksperimenter.

Egtved Skolens Verdensmålsråd laver biolæder i Spinderihallerne i Vejle

Verdensmålsrådet fra Egtved Skole har været på besøg i Spinderihallerne, for at lære hvordan man kan producere bæredygtigt biolæder. Verdensmålsrådet har bl.a. til formål at udbrede budskabet om, hvordan man kan producere og forbruge grønnere og mere ansvarligt.

FabLab – et kreativt makerspace med vokseværk

Den 7. oktober 2022 var Egtved Skolens Verdensmålsråd på besøg i Spinderihallerne i Vejle. Her skulle de lære om Kombucha, men først fik de en rundvisning i deres store FabLab. Her mødte de Peter, som viste dem deres lasercutterer og 3D-printere. Han fortalte dem også om genbrugsplast til 3D-print, og om hvordan man kunne lave huse med en printer. Derefter viste han deres lasercutter, som kunne skære træ ud med en skarp laser. Det eneste man behøvede, var at designe sit produkt på sin computer, og så ville den store lasercutter skære det ud på ingen tid.

Hver uge har Spinderihallernes FabLab en workshop, hvor man kan komme og udfolde sine kreative ideer. Man kan få lov at lave alt det man vil – det er kun fantasien, der sætter grænser. Dog er det nødvendigt, at man selv kan designe og betjene.

Fablab-værkstedet er stort og det bliver kun større. Det er fyldt med figurere i loftet og ting på hylderne fra gulv til loft. I FabLabbet arbejde de også med at genbruge plast til at 3D-printe. De laver en masse farverige figurer, og man kan også bruge 3D-printning til at lave nyttige ting til dagligdagen.

Kombucha – en gammel opskrift til moderne problemer

Vi har næsten altid brugt moderne løsninger på gamle problemer. For at kunne komme hurtigere rundt opfandt vi bilen, for at kunne producere bøger hurtigere opfandt vi trykpressen, men kan en gammel opskrift være løsningen på et moderne problem?

Kombucha er en koloni af bakterier og gær som danner en svamp inde i en krukke som efterfølgende danner en hinde på toppen, som kan beskrives som en læderagtig kvalitet. Denne form for biolæder er meget mere klimaneutral end normalt læder, og kan i fremtiden udgøre en mere bæredygtig produktion.

Den nye generation tager ansvar for fremtiden

Krukkerne klingede og stemningen var høj. Teen blev hældt op og blandet med sukker. Sådan lød det fra Spinderihallerne i Vejle. Egtved Skolens Verdensmålsråd tager nemlig ansvar for fremtiden. De har været i gang med at lave biolæder, som kan være med til at forandre verdenen. Det er deres egne krukker, som de har taget med for at lave Kombucha. Fordi de gerne vil gøre en indsats for miljøet.

Biolæderet kan nemlig bruges til mange forskellige erstatninger af læder, som kan hjælpe klimaet. Inklusive ting som Jeans, Sko, Tøj og andre ting som vi bruger i hverdagen.

Et par jeans tager 12000 liter vand bare for at blive lavet og skal igennem en helt masse CO2 tunge processer. Det er ikke godt for miljøet og klima. Det skal Verdensmålsrådets Kombucha biolæder sætte en stopper for. Det kommer til at formindske mængden af vand og klimaaftrykket på læder.

Unge i dag vil gerne have en mere klimavenlig fremtid. Det kan ses over hele verdenen med protester og kampen for en grønnere fremtid. Verdensmålsrådet er bare nogle af de unge, som vil gøre en forskel. Så den nye generation på Egtved Skole er også i gang, med at tage ansvar for fremtiden.

Janice Kombucha bliver til biolæder

Janice fortæller om hendes eksperimenter på Kombucha, med en bedre bæredygtig fremtid i tankerne for f.eks. at vi ikke skal bruge læder mere.

Nye projekter for en grønnere hverdag

Inde i farverige lokaler i Spinderihallerne arbejder de også på flere projekter. Deres mål er at få lavet et bæredygtigt alternativ til vores dagligdags ting.

Vi snakkede med en den unge, Janice, som arbejdede i FabLabbet. Hun forsker i at udvikle Kombuchaen, sammen med andre projekter. Hun viste os et projekt de var i gang med at udvikle. De prøvede at lave et alternativ til lim. Mere specifikt, en form for træ lim.

Kort beskrevet er det en proces, hvor man blander noget kaffegrums og mycelium i en pose eller spand. Efterfølgende lader man det stå i et par uger, hvor det bliver lavet til svampemycelium. Herefter kan man bruge det til at sætte træ sammen, ved at sætte svampemyceliumen mellem træet, og varme det op med damp til, at det bliver til en skumform. Svampen vokser herefter ind i træets cellestruktur, og holder det sammen.

På vejen retur i bussen til Egtved er der mange indtryk, der skal fordøjes. Det har været en lærerig dag fyldt med indtryk og spørgsmål. F.eks., hvordan kan forskere bruge 3D-printning til at lave kunstige organer? Hvornår kan Kombucha komme til at udgøre en større del af en bæredygtig produktion?

November 2022  |  Egtved Skolens 8. årgang  |  Skrevet af Peter Fabricius Hjort, Naja Skov Ibsen,
Johan lund Thomsen, Kristian Styrbæk Germansen & Simone Bang Nissen

Del denne nyhed

Lille sommerfugl på en mission

Mathilde Høj er en 18-årig pige med en kompleks indre verden. Hun er intelligent, kreativ og ambitiøs, men hun kæmper også med obsessive-compulsive disorder (OCD) og angst, som ofte styrer hendes daglige liv.

Læs hele artiklen ved at hente Egtved App’en.

Læs mere »

Efterskolelivet – ikke sådan lige til at erstatte

Her i 2023 snakker reformkommissionen om, at alle 10. klasser skal lukkes, og erstattes med 2-årig praktisk uddannelse kaldt “Højere Praktisk Eksamen” eller “HPX”. Dette kommer til at have stor betydning for de mange efterskoler rundt omkring i Danmark, som lever af, at mange unge vælger et tiende skoleår inden de fortsætter på en ungdomsuddannelse.

Læs hele artiklen ved at hente Egtved App’en.

Læs mere »